Lymfaterapiassa tehostetaan kehon imunestekiertoa eli lymfakiertoa kevyillä, pumppaavilla, rytmikkäillä otteilla.
Imusuonisto kuljettaa ns. lymfakuormaa kuten esimerkiksi valkuaisaineita, rasvoja, vieraita aineita ja vettä sekä palauttaa ne takaisin verenkiertoon. Jos tämä kuljetuskapasiteetti ylitetään, syntyy näkyvää turvotusta. Lymfastaattisessa turvotuksessa turvotus johtuu imujärjestelmän mekaanisesta tai toiminnallisesta häiriöstä.
Lymfaterapia sopii hyvin turvotuksen hoitoon kun syynä on imusuoniston tai laskimoiden vajaatoiminta, imusuoniston vaurioituminen (murtumat, leikkaukset) tai imusolmukkeiden poisto (syöpäleikkaukset). Myös ruusun, reuman tai säärihaavan hoitoon sitä voidaan käyttää.
Lymfaterapiassa hoitoaika määräytyy turvotuksen määrän mukaan. Terapian jälkeen turvonnut raaja sidotaan kompressiositein tai käytetään tukisukkaa/hihaa. Lymfaterapeutti neuvoo sinua tukisukan hankinnassa ja käytön opettelussa.
Lymfaterapiaa ei missään tapauksessa saa käyttää, jos on akuutti tulehdus, verisuonitukos tai pahanlaatuisen kasvain, jonka hoito on kesken.
Lymfaterapian kevyet pumppaavat otteet sekä hoitopaineen vaihtelut vaikuttavat ihon kosketusreseptoreihin lievittäen kipua. Samalla myös lihasjännitys laukeaa ja lihakset pääsevät rentoutumaan. Lymfaterapia elvyttää hoidettavan alueen toimintakykyä. Lymfaterapia on siis myös oiva rentoutusmenetelmä.
Lymfaterapiaan voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman. Kela korvaa osan hoidosta jos turvotus johtuu imusuoniston vajaatoiminnasta, suuresta leikkauksesta tai syöpäleikkauksesta. Tarvittaessa Helsingin Terveyskeskus, lääkinnällinen kuntoutus, tai hoitava sairaala voivat myöntää maksusitoumuksen lymfaterapiaan.